Dysfunktionelt arrangeret ægteskab endte i retten – nu er den 23-årige mand frikendt

Det var ikke med deres gode vilje, men kun med forældrene på begge siders velsignelse, at en 23-årig mand fra Vejle blev gift med en jævnaldrende kvinde fra Fredericia. Allerede få måneder efter gik det galt, men den 23-årige mand blev i dag frifundet for vold mod sin ekskone.

Af Oscar Vesterlund Westborg

I retssal 7 ved Retten i Kolding var en 23-årig mand i dag på anklagebænken, tiltalt for, den 20. september 2019 kl. 16.10, efter et skænderi, at have slået sin daværende kone 5 til 10 gange i ansigtet med knytnæve samt at have skubbet hende på skulderen, så hun faldt bagover.

Manden peger med dirrende finger og bævrende stemme, når han aflægger vidneudsagn og gennemgår sagen. Under hele retssagen virker han tydeligt nervøs. Han lider af paranoid skizofreni, og derfor mener anklageren, at han bør straffes med indlæggelse på psykiatrisk afdeling. Herefter vil en overlæge, under tilsyn af Kriminalforsorgen, beslutter, om han kan udskrives. Manden nægter sig skyldig.

FAKTA
Paranoid skizofreni er
en psykotisk sygdom, der
påvirker evnen til at føle,
tænke og vurdere
virkeligheden.
Kilde: psykiatrifonden.dk

Forældrenes vilje
Det tidligere ægtepars familier var gode venner i mange år, og selvom manden og kvinden kun havde truffet hinanden en håndfuld gange, blev de islamisk gift.

Da anklageren spørger manden om, hvorvidt ægteskabet var arrangeret, siger han tøvende, at de ikke direkte blev tvunget, efterfulgt af et stille, genstridigt men.

Manden siger, at han allerede inden de blev gift så røde advarselslamper ved kvinden. Dagene op til brylluppet, inden de indgik kontrakten, fik han kolde føder, men han lod sig alligevel gifte.

Forvirring i retssalen
Idet kvinden skal aflægge forklaring udbryder der forvirring i retssalen. Hun havde følgeskab af to politibetjente, én på hver side. Hertil spørger anklageren kvinden, hvorfor der er politi med. Da kvinden siger, at det intet har med sagen i dag at gøre, beder anklageren om fem minutters pause.

”Kan vi ikke bare spørge betjentene?”

Det efterfølges af forvirring i retssalen. Forsvareren skubber sig forbløffet bagud i kontorstolen, væk fra bordet og opponerer anmodningen om pause. Dommeren er enig og siger: ”Kan vi ikke bare spørge betjentene?”. Men da de heller ikke kan udtale sig, skal presse, tilhørere og tiltalte forlade retssalen indtil sagen om følgeskabet af betjentene er opklaret.

Det er stadig uopklaret for offentligheden, hvorfor kvinden havde følgeskab af betjente.

Under kvindens vidneforklaring, siger hun, at ægteskabet var arrangeret. Hun siger også, at hun op til en uge før brylluppet havde frabedt sig ægteskabet, men at familierne insisterede på gennemførelsen.

En vild missekat eller vold?
Under mandens vidneforklaring siger han, at han ikke husker, hvad grundlaget for skænderiet var, men at han på vej hjem i sin bil, under en telefonsamtale med kvinden, blev vred over, at hun lagde på.

”En vild missekat”

Han siger, at kvinden, ved hans hjemkomst, stod ved køkkenet og opførte sig som en ”vild missekat,” med henvisning til, at hun fægtede med armene og optrådte højlydt. Kvinden siger derimod, at hun først blev verbalt overfaldet af manden, hvorefter han smadrede hendes telefon ind i væggen.

Manden forklarer, at han, efter optrinnet i hjemmet, pacificerer hende, men at hun fortsætter med at optræde højlydt og begynder at smadre ting i lejligheden. Kvindens forklaring er dog anderledes. Hun siger, at hun udsættes for trusler og slag i hovedet samt bliver skubbet omkuld. I retten vises der billeder af skader fra kvindens hoved, hænder og venstre skulder.

Det efterfølgende forløb er der enighed om. Kvinden løber ud ad lejligheden og ned til en bil med en kvindelig fører. De ringer sammen til politiet, som hun afhøres af. Hun køres bagefter til observation på Kolding Sygehus, hvor hun forklarer lægerne om årsagen til skaderne. Den kvindelige fører af bilen vidner også i retten og bekræfter denne forklaring.

Thi kendes for ret
Den 23-årige mand frifindes, og statskassen betaler sagsomkostningerne. Retten vurderer, i overensstemmelse med forsvareren, at kvindens forklaringer i retten sammenlignet med afhøringen hos politiet og forklaringen for lægerne ikke stemmer overens, mens mandens er mest troværdige. De vurderer også, at de skader, som kvinden havde, ikke stemmer overens med omfanget af episoden.

Skriv et svar